Packrafts for elvepadling

Har du sett bildene og hørt rapportene fra de to elvepadlekursene vi har arrangert i sommer? Frister det å prøve? Eller har du padlet ned elver med packraften din og savnet bedre kontroll?

Standardmodeller som Yak, Llama og Mule passer veldig godt til tur på elv. De tåler til dels store bølger når du padler rett ned, men hvis du vil begynne å padle som en elvepadler i kajakk – altså krysse elva, surfe, svinge ut og inn av bakevjer med høyere presisjon og god teknikk, så bør du kjøpe deg en spesialisert packraft for elvepadling som Gnarwhal eller Alpackalypse. Merk at disse båtene er tyngre og mer teknisk kompliserte og dermed ikke så godt egnet til turbruk. For turbruk anbefaler vi Mule, Llama eller Yak (avhengig av kroppslengde)

Packrafts for elvepadling

Etter flere år der mange entusiaster hadde modifisert sine Alpacka packrafts til bruk i elv, introduserte fabrikken en rendyrket elvebåt med navnet Alpackalypse i 2015. Denne ble oppgradert til 2017-sesongen. Dagens modell er nå så nær en tradisjonell elvekajakk som mulig når det gjelder padleegenskapene, men med alle packraftenes fordeler som lav vekt, enkel å frakte, veldig stabil for uerfarne og ikke minst gode muligheter til å frakte med seg bagasje. I år lanserte Alpacka også modellen Gnarwhal som et alternativ til Alpackalypse.

Felles for begge er full elvekajakkinnredning med knestropper for å kunne rulle og kante båten, og fotstøtte og ryggbånd for bedre sittestilling og kraftoverføring. Begge har et skrog med større spring (krumming i lengderetningen) enn resten av modellene, for å reagere enda raskere på ulike teknikker.

Creekbåt eller Riverrunner?

Elvepadlere snakker om creekbåter og riverrunnere. I kajakkenes verden er en creekbåt en kajakk som er utviklet for padling ”ned våte steinrøyser”, smale bekker, ut dropper med opptil flere meters høyde og ned elver med veldig stort vann. På grunn av sitt høye volum er det også mulig å pakke med seg litt bagasje. Kajakkene er som oftest veldig lettpadlede og tilgivende på den måten at du kan sette en teknikk feil uten at kajakken ”straffer” deg med en velt. Gnarwhal er vår creekbåt.

En riverrunner er mer leken. Den reagerer raskere på åretakene og er utviklet for å bedre kunne surfe på stående bølger og i valser, krysse inn og ut av bakevjer. Kort og godt å bruke alt elva har å by på til å ha det gøy – noe Alpackalypse gjør til gangs.

Skal du padle ned til dels bratte og teknisk krevende elver? Velg en Gnarwhal. Skal du padle naturslalåm med alt det innebærer av surfing på bølger, carving i strømskiller og sidesurfing i valser? Velg en Alpackalypse.

Les mer om Gnarwhal her

Les mer om Alpackalypse her  

Foto: Tim Vanhoutteghem