Elvepadling for nybegynnere

Bjørn Tore (Team Alpacka) tester sin nye Gnarwhal i Sagafossen. Foto: Fredrik Feyling

Elvepadling er fantastisk artig og Norge er et av de beste landene i verden å være elvepadler i. Alpacka packrafts er veldig godt egnet for elvepadling, faktisk er de så stabile og trygge i bølger at du raskt kan havne i forhold du kanskje ikke har forutsetninger for å mestre.

Det er mange grunner til at vi padler elv, for eksempel som del av en tur der det å padle strykene sparer deg for lange bæringer, eller som en aktivitet i seg selv der du padler elvestryk for å oppleve og leike i elva.

Demodag i Sagafossen lørdag 2. juni

Vi stiller med et godt utvalg av demobåter samt de fleste padlerne fra Team Alpacka for demodag i Sagafossen like nord for Bø i Telemark lørdag 2. juni

Våre tips for deg som vil padle elv

Er du helt uerfaren er det noen tips du kan notere deg bak øret – her er vår guide til deg som vil starte med elvepadling med Alpacka packraft. Obs! Alle Alpacka packrafts tåler elvestryk, men modellene Gnarwhal og Alpackalypse er utviklet spesielt for krevende elvepadling.

1) Gå på kurs! Et grunnkurs i elvepadling tar deg fort forbi mange av de vanlige nybegynnerproblemene. Vi arrangerer Grunnkurs Elv i Sagafossen like nord for Bø i Telemark helga 9. – 10. juni, og har i den forbindelse med oss flere demobåter. Ta turen innom på lørdagen hvis det frister å prøve en packraft på stille eller rennende vann, kontakt oss gjerne på forhånd. Les mer om våre elvepadlekurs for packraft her.

2) Bruk riktig utstyr! Ved siden av en packraft og en god åre, er hjelm, padlevest, kasteline og padlekniv en selvfølge. I tillegg er våtdrakt eller tørrdrakt fornuftig om det er kaldt i vannet. Hjelmen bør være konstruert for padling, og gi god beskyttelse av front, sider og bakdelen av hodet. Sørg for å tilpasse den til deg, husk at hakereima skal være så stram at hjelmen ikke faller av om du havner opp ned i vannet.

Padlevesten bør passe kroppen din, ha tilstrekkelig oppdrift for din vekt og ha feste for kniv. Om du vil at den skal ha lommer eller ikke er opp til deg, men det er ofte kjekt å ha kjapp tilgang til en sjokoladebit, litt nøtter eller energigel.

Kasteline bruker du til å redde kamerater som svømmer. Passende lengde er 15 til 25 meter. Kniven bør primært ha en fasong og slip som gjør den godt egnet til å kappe tau og liner, og en slire med hull der alt vann renner ut.

3) Padle flere sammen! En grunnleggende regel er at man aldri skal padle elv alene. Uforutsette ting kan skje, og da er det en stor fordel å være minst to.

4) Tren på redningsteknikker! Packrafts er relativt enkle å entre fra vannet. Du og turkompisene vil derfor ha mye igjen for å trene på egenredning og kameratredning. La det gå sport i det, start på stilleflytende vann og se hvem som klarer å entre båten raskest.

5) Alltid synfare strykene før du padler! Gå på land, ta med kasteline og behold hjelmen og vesten på – du kan skli på steinene og slå deg eller havne i elva. Lær deg å se etter trygge linjer og hvilke deler av stryket du bør unngå.

6) Lær deg å vurdere vanskelighetsgraden på stryk! Både her til lands og i resten av verden brukes en graderingsskala fra 1 til 6, der 1 er relativt roligrennende vann og 6 er på grensen til det som er mulig å padle med alvorlige konsekvenser om man svømmer.

7) Lær deg å svømme i stryk og ALDRI reise deg opp før du har svømt helt inn til bredden! Er du uheldig og kiler foten fast mellom steiner, er det lett å bli dratt ned under vannet på grunn av strømmen, og da er du veldig vanskelig å redde for padlekompisene.

8) Bruk hodet! Det er bedre å bære packraft og bagasje en gang for mye enn en gang for lite – og husk at en packraft som er lastet for langtur både er treigere å snu og mye tyngre å berge om du skulle svømme – det er lite moro å sitte der med våt sovepose og mat, eller, i verste fall, tapt utstyr.

Vått, vilt og vakkert – elvepadling er gøy! Padler: Fredrik Feyling/Team Alpacka Foto: Tim Vanhoutteghem