Historien om Alpacka

Cody Roman på elva Yuk i 2003 Courtesy of Sheri Tingey

Alpacka Raft ble startet høsten 2000 som et samarbeid mellom Sheri Tingey, designgeniet bak våre produkter, og hennes sønn Thor, som akkurat hadde fullført en drøye 1000 km lang tur med packraft gjennom Alaskas Brooks Range. Turen hadde gitt noen ideer om hvordan man kunne lage en bedre packraft.

Sheris oppdagelsesferd startet på slutten av 60-årene, når hun flyktet fra sitt kjedelige liv i Phoenix i Arizona for å være elvepadler og skiboms i Jackson Hole i Wyoming. Hun hadde lært å sy av sin bestemor og startet derfor opp “Design by Sheri,” en butikk for customprodusert ski- og friluftsbekledning. Hun var også en dedikert kajakkpadler og brakte med seg en av de første elvekajakkene til Jackson. Tidlig på 80-tallet solgte hun bedriften sin for å ta seg av familien, derfor passer det bra at hun senere kom tilbake til bransjen takket være sønnen.

Thor padler elva Aniakchak i den aller første packraften i 2001. Courtesy of Sheri Tingey

Thor padler elva Aniakchak i den aller første packraften i 2001. Courtesy of Sheri Tingey

Flyttet til Denali Park

Thor ble født i Jackson, men familien flyttet etter hvert til Denali Park i Alaska i 1981 der Thors pappa jobbet for National Park Service. Barndommen ble tilbrakt ute i naturen, familien drev med alt fra turer til fjellklatring til hundekjøring og jakt og fiske.

Legenden Roman Dial

På slutten av 80-tallet møtte familien Tingey legenden Roman Dial, en collegeprofessor fra Anchorage som hadde blitt en av Alaskas mest profilerte eventyrere, når han satt igjen en terrengsykkel hos dem mens han utforsket Denali. Roman hadde startet med packrafting noen få år tidligere etter å ha blitt introdusert for båtene i Wilderness Classic ultrakonkurranse. I 1992 var Roman og hans turfølge avbildet på framsiden av National Geographic magazine etter en drøye 1100 km lang kryssing av Alaska Range med terrengsykler og packrafts.

Colorado College i 1996

Thor begynte å studere ved Colorado College (CC) i Colorado Springs. Stiftelsen Ritt Kellog Memorial Fund hadde nettopp lanserte et opplegg der de finansierte villmarksekspedisjoner for studenter ved CC. Thor diskuterte ulike ideer om en stor ekspedisjon med foreldrene og de foreslo at han tok kontakt med Roman Dial. Roman foreslo at Thor skulle prove packrafting og tipset om en 275 km lang del av turen i Alaska Range. Thor og fire andre collegestudenter fikk stipend og fullførte turen sommeren 1998. De blei hekta. I 2000 fikk de sitt andre stipend fra Ritt Kellog Fund og brukte 39 dager på en 1000 km lang kryssing av Brooks Range.

Elva Aniakchak i 2002. Courtesy of Sheri Tingey

Elva Aniakchak i 2002. Courtesy of Sheri Tingey

Ønsket packrafts med bedre kvalitet

Det ene produktet som Thor virkelig savnet på de to kryssingene var en bedre packraft. Roman hadde brukt en Sherpa packraft på sin ekspedisjon, men de hadde lagt ned produksjonen på 80-tallet. Thor brukte en Sevylor Trail Boat. Den fungerte helt topp til bading og rolig padling på lokale småvann, med var ikke solid nok eller sjøsterk nok for en kryssing av Alaska Range.

Revolusjonen startet med The “White Boat”

Alpackas første båt tok utgangspunkt i Sheris lange erfaring med kajakker og klesproduksjon, og Thors ideer om hva han ønsket av egenskaper i en packraft. Den første båten ble døpt “White Boat” fordi den var laget av kraftig, hvit nylon med et uretanbelegg på den ene siden med 12” luftkamre på hver side og en oppsvingt baug der alt var limt sammen med hjelp av en varmluftpistol, en rulle og mengder med Aquaseal®. White Boat tok packraft-verdenen med storm, og resten er historie.

Sheri Tingey padler Aniakchek i august 2003- Courtesy of Sheri Tingey

Alpacka i dag

I dag håndbygges alle Alpacka Raft i vår fabrikk i Mancos i Colorado av dyktige håndverkere som er dedikert til faget. Dagens modellutvalg er resultatet av årevis med eksperimentering, design og redesign, og ikke minst gode tilbakemeldinger fra packraftere over hele verden. Sheri er fremdeles vår hoveddesigner og Thor ble med i firmaet igjen i 2016 og tar hand om den daglige driften, planlegger strategier og kommer med innspill til design. Thors kone Sarah er også med i firmaet, hun gjør alt fra å svare på telefoner og e-post til å teste Sheris nyeste design ute på vannet.

Små båter for store opplevelser

Vi fortsetter å utvikle og bygge små båter for dere som forventer design som takler det uforutsette. Våre modeller og innovasjon har fullstendig redefinert sporten, og med solid hjelp fra eventyrere over hele verden pusher vi packrafting lenger enn vi noen gang trodde vi kom til å gjøre!

Christian poserer stolt med sin første Alpacka packraft

Christian poserer stolt med sin første Alpacka packraft

Norge

Packrafting AS ble startet ved at Christian Rokseth var på jakt etter en lettvekts elvekajakk han kunne padle Stordalselva på Fosen med. Stordalselva starter midt oppe på fosenhalvøya der Christian vokste opp, og snor seg ned til Atlanterhavet. Kildene til Stordalselva er langt inne i fjellet og man må gå langt for å komme dit. Derfor hadde ingen vært der før med kano eller kajakk. Christian måtte ha en veldig lett båt. Han søkte på nettet og fant Alpacka Raft som nettopp startet produksjonen av packrafts i Alaska.

Bestilte ni båter

Til tross for at dette var dyre båter, fikk han med seg ni kompiser til å kjøpe båter uten at de visste om de ville egne seg for formålet. Dette var i 2005. Stordalselva viste seg å være steinete og hadde mange og grunne stryk. Kameratgjengen var veldig spente på om båtene ville egne seg og ikke minst om de var solide nok til å tåle all julingen. Turen ble en kjempesuksess og etter tre dager padlet gutta ut fra elva og inn i Atlanterhavet nede ved Åfjord.

Christians første tur i en Alpacka Raft

Christians første tur i en Alpacka Raft

Årlige turer

Dette fristet til gjentakelse. Gjengen har siden da hatt sine årlige femdagersturer i ulike nasjonalparker i Norge og Sverige. Det er lett å bli smittet av basillen. Etter den første turen var Christian så imponert over båtene at han sikret seg forhandleravtale med Alpacka Raft i Norge og nå også i resten av Europa.

Full fart framover

Alpacka ligger ikke på latsiden. Utviklingen går med stormsteg. Nå har vi spesialiserte packrafts for elvepadling i Gnarwhal og Alpackalypse, vi har egne båter for to padlere, superlette båter for bikepacking med fester for sykkel framme på båten og mye mer. Bare å glede seg!

Vått, vilt og vakkert – elvepadling er gøy! Foto: Tim Vanhoutteghem